Fjärrvärme i Uppsala blir dyrare

Vattenfall kommer återigen att höja priset för fjärrvärme i Uppsala. Från och med den första februari 2008 kommer boende i en normal villa betala 400 kronor mer per år.

Enligt Stefan Persson som är chef på Vattenfall Värme Uppsala, beror prishöjningen på regeringens beslut att inte tilldela energibranschen några utsläppsrätter över huvud taget.

- Totalt sett påverkar det oss med 50 miljoner per år i ökade kostnader, med det pris som gäller för utsläppsrätter nu. Det är förbränningen av torv som föranleder att vi behöver utsläppsrätter för vår produktion.

Med den kommande prishöjningen kommer kostnaden för en normalvilla öka med 400 kronor per år. Det betyder att Vattenfall Värme Uppsala har höjt priset på fjärrvärme med sju procent enligt prognosen för åren 2006 till 2008. Då är inte den aktuella höjningen medräknad. Men Stefan Persson på Vattenfall Uppsala tror inte att det blir några fler ökningar.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".