Fler fall av barnmisshandel i Uppsala län

Antalet fall av barnmisshandel har ökat markant i Uppsala län det senaste året. Det visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.
Anna Hedlinsäger att det är svårt att veta vad ökningen beror på.... Det senaste året har våldet mot barn upp till sex år ökat med 62 procent i Uppsala län, enligt BRÅ:s statistik. Även när det gäller barn mellan 7 och 14 år har anmälningarna ökat. Men där är ökningen inte lika stor. Anna Hedlin, som är funktionsansvarig på famijevåldsenheten hos Uppsalapolisen, tror att en stor del av ökningen beror på att socialtjänstlagen ändrades förra året. Fler människor som arbetar med barn har nu skyldighet att anmäla våld, och det har gjort att fler brott anmäls. Mer massmediauppmärksamhet har också gjort att folk har fått upp ögonen för problemet. Lite äldre barn är också mer medvetna än tidigare. Dels tas våld mot barn upp i skolan och dels kan de själva höra om de i media.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".