Pedofil dömd till ett års fängelse

Den man i 50-årsåldern från Norduppland som stått åtalad för att ha förgripit sig på åtta tonåringar, de flesta i 13-årsåldern, fälldes i dag av Uppsala tingsrätt. Mannen fälls för bland annat sexuellt övergrepp mot barn, sexuellt ofredande och döms till ett års fängelse.

Tonåringarnas juridiska ombud, advokat Christer Söderberg, hade velat se en hårdare dom.

- Jag kunde mycket väl föreställa mig att rubriceringen kunde varit våldtäkt i åtminstone ett av fallen. Jag är inte förvånad om åklagaren överväger att överklaga domen, säger Söderberg.

Mannen döms för brott mot sju av tonåringarna men friades för brott mot en av dom.

Det är både pojkar och flickor, som han gjort intima närmanden mot och även tvingat till sexuella handlingar. Han fälls också för innehav av barnpornografiska bilder och för olaga hot mot en av pojkarna.

- Det började ganska oskyldigt. Ett par av de yngre pojkarna hjälpte mannen med enklare sysslor som gräsklippning. Det byggdes sakta och säkert upp ett förtroende. Jag tror ingen såg det komma, säger Christer Söderberg om hur det började.

Hur har tonåringarna mått efteråt?

- Det är naturligtvis lite olika. En handfull av dem har mått riktigt dåligt och har fått problem i skolan, något som jag som lekman skulle betrakta som en efterhandsreaktion. Det som, av de själva, inte uppfattades som så allvarligt, har insett hur fel det har varit med de här sexuella kontakterna, säger tonåringarnas ombud, Christer Söderberg.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".