Munkkör stoppas från Uppsalafestival

Veckans stora sakrala musikfestival i Uppsala förlorar ett av sina affischnamn; munkkören från Balamandklostret i Libanon. Körmedlemmarna har nekats visum av svenska ambassaden i Syrien. Indirekt med hänvisning till att munkarna skulle kunna vilja hoppa av i Sverige.

- Migrationsverkets praxis är rätt restriktiv när det kommer till unga, oetablerade personer, säger andra ambassadsekreteraren på svenska ambassaden i Syrien, Emilia Cikota. Hon var den som fattade beslutet att säga nej till de sjungande munkarnas visumansökan.

- Oetablerade personer är bland annat ogifta, personer som inte familj, är arbetslösa, studenter. Sådana här saker gör att du har en anknytning till ditt land, om du har jobb, familj och så vidare.

Då kan man tolka det som att de unga, oetablerade kan ha lättare att vilja hoppa av om de besöker Sverige?

- Det kan vara så, ja.

Men nu var ju det här frågan om unga munkar som inte ens får gifta sig?

- Jag vet. Men vi har följt praxis, säger Emilia Cikota.

Magnus Bäckström på Uppsala konsert- och kongress har lite svårt att förstå ambassadens beslut.

- Vi tycker att det är lite märkligt i och med att det är munkar och man har den här motiveringen att det är unga, oetablerade män, inte gifta. Och så är det munkar vi pratar om!

Magnus Bäckström menar också att konsertarrangören, Svenska Kyrkan, har stått som garant för att munkarna tas bra om hand i Sverige. Han medger, med facit i hand, att konsertarrangören borde ha agerat i visumfrågan betydligt tidigare. Då hade det kanske ordnat sig ändå. Nu mister i stället festivalen ett av sina affischnamn; munkkören från Balamandklostret, som skulle ha medverkat vid två konserter och ett seminarium under festivalen.

- Det är ett avbräck, naturligtvis, att den ortodoxa inte representeras vid festivalen, säger VD:n för Uppsala Konsert & Kongress.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".