Enköpingsföretagare dömd till fängelse

En företagare från Enköping dömdes idag av Falu Tingsrätt till fem års fängelse för grov ekonomisk brottslighet i mångmiljonklassen.
Enköpingsmannen döms tillsammans med tre andra män, men han är den som beskrivs som huvudman i en härva av falska fakturor och svarta löner. Den 46-årig enköpingsmannen ska enligt domen ha drivit flera företag och från 1999 och framåt ska han ha fått flera andra personer att skriva falska fakturor till hans företag. 46-åringens företag har betalat ut pengar till de andra, men det mesta av pengarna har de sedan betalat tillbaka kontant, efter att de själva fått viss provision. Kontanterna har sedan använts till att betala svarta löner. Enligt utredningen är det enköpingsmannen som tagit initiativet till de falska faktutorna. Flera av de andra åtalade har erkänt sin del i härvan, men enköpingsmannen själv nekar och skyller på de andra. Han döms till fängelse i fem år för bland annat grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Han får också näringsförbud i åtta år. Av de andra åtalade dömdes en till fängelsestraff, en till skyddstillsyn och en fick villkorlig dom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".