Manar al Houda får förlängt tillstånd

Den arabiska friskolan Manar al Houda i Uppsala har fått förlängt tillstånd av Skolverket, men fortfarande brottas skolan med många problem. Få elever, dålig ekonomi och trånga lokaler.

Turerna mellan Skolverket och skolan har varit många.

- Det har varit en tung period, tycker skolans rektor Khaled Wafai.

Skolverket har slagit ner på det låga elevantalet, bristen på ordentliga ekonomiska och kvalitetsredovisningar och den dåliga ekonomin där skolans rektor haft stora skulder till kronofogden. Khaled Wafai:

- Vi har faktiskt lyckats göra en avbetalningsplan med skattemyndigheten och kronofogden. Vi har börjat betala tillbaka de här pengarna, så det har ordnat sig.

Den bedömningen har även Skolverket gjort. När det gäller det låga elevantalet, så skolan ligger väldigt nära minimigränsen med 20 elever. Enligt rektor Khaled Wafai har skolan bara nu i veckan fått två nya elever och värvningsarbetet fortsätter.

Men ett större problem för skolan är dom trånga lokalerna som skolan ligger i. Under dom senaste 12 åren har skolan flyttat 8 gånger och skolans bibliotek ligger fortfarande nerpackat i flyttkartonger efter den senaste förväntade flytten som aldrig blev av.

Men nu verkar det finnas en politiskt vilja att ordna fram en lokal till friskolan, bland annat har Bäcklösaskolan diskuterats som en möjlig lösning.

Reporter johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".