Statsminister Reinfeldt får idag skarp kritik.

Riksdagsman om Schenströmaffären: "Pinsamt för statsminister Reinfeldt"

Pinsamt och dåligt ledarskap. Det säger i dag socialdemokratiske riksdagsmannen Mats Berglind från Enköping om statsminister Fredrik Reinfeldts hantering av Schenströmaffären.

Statssekreterare Ulrika Schenström var en av flera som hade jourberedskap den kvällen hon var ute och drack vin på krogen med en TV4-journalist. Det har Fredrik Reinfeldt berättat i dag.

- Det här är pinsamt för statsministern. Han borde från början klargjort om statssekreteraren hade något jouransvar eller inte. Han hade inte behövt gömma sig bakom sekretesslagar. Han försöker skydda sig och sina närmaste först och främst och tittar inte på säkerheten. Det, om något, är dåligt ledarskap, säger Mats Berglind (s), riksdagsman från Enköping.

Mats Berglind får stöd i sin kritik av Fredrik Reinfeldt av statsvetaren Stig-Björn Ljunggren från Uppsala.

- Egentligen är det här en storm i ett vattenglas. Sedan lyckas statsministern nästan dränka sig själv i det här vattenglaset. Det har väl gjort att vi fortfarande pratar om saken. Han har hanterat det fruktansvärt illa. Det är en fråga han inte äger alls ifrån början, men ändå har han lyckats manövrera det till att han sitter på de anklagades bänk, säger Stig-Björn Ljunggren.

”Trevligt drag att lita på sina medarbetare”

Fredrik Reinfeldt får däremot stöd från sin partikamrat, Per Bill, riksdagsman från Uppsala.

- Jag tycker det i grunden är ett trevligt drag hos en ledare att man litar på sina medarbetare, och att man inte ställer fem frågor varje gång och borrar i varje detalj. Istället visar han  att han faktiskt litar på sina medarbetare tills motsatsen är bevisad, säger Per Bill om statsminister Fredrik Reinfeldts agerande i Schenströmaffären.

Kontakta reportern:
Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".