Satsning på seniorlägenheter

De närmaste åren kommer det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem att bygga över 300 seniorlägenheter i olika stadsdelar i Uppsala, bland annat Årsta och Stenhagen.

Om drygt 20 år kommer det att finnas dubbelt så många 80-åringar som idag, så behovet av specialanpassade hyreslägenheter för äldre är stort, enligt Uppsalahem.

I dag finns bara ett specialbyggt hyreshus i Uppsala med lägenheter för pigga pensionärer. Där bor bland andra Lena Renemar-Mattson och Astrid Karlsson, som är nöjda med den anpassade inredningen i sina lägenheter.

- Om man sitter i rullstol till exempel så går det att höja och sänka tvättstället.

- Ugnen är i lagom höjd. Du behöver inte böja dig ner, och det är en fördel.

Det var 1200 personer som ville flytta in i de 32 specialinredda lägenheterna som stod klara i Salabackar strax före jul förra året. Så nu kommer Uppsalahem alltså att sätta spaden i jorden för att bygga seniorlägenheter i fler stadsdelar.

Sommaren 2009 kommer ytterligare knappt 50 seniorlägenheter att stå klara i Luthagen, och ytterligare 30 kommer att vara färdigbyggda i Svartbäcken i början av 2010. Efter det står närmare 260 lägenheter på tur bland annat i Årsta. Uppsalahems VD Åsa Hedenberg:

- Vi letar just nu väldigt många platser att bygga eftersom vi ser att det är en väldigt stor efterfrågan på den här typen av boende. I Årsta har vi bredvid Årstagården och där skulle man kunna komplettera på tomten runtomkring med ungefär hundra nya lägenheter.

Förutom lägenheterna i Årsta, kommer 50 att byggas i centrum vid Mikaelsplan, omkring 40 i Stenhagen, 50 i bortre Luthagen och knappt 20 i Kåbo.

De flesta som flyttat in i seniorlägenheterna i Salabackar är pensionärer i 70-årsåldern som tidigare bott i vanlig hyresrätt, enligt kommunens enkät. Det är viktigt att flytta i tid innan man blivit för skröplig, tycker Lena Renemar-Mattson som är 66 år:

- Just det här att man har lite framförhållning med sitt eget liv, medan man är pigg i huvudet och vet vad man vill och kan klara av saker, känns väldigt bra.

Uppsalahem har som mål att bygga 300 lägenheter om året i 10-15 år - om behovet är stort kommer de flesta vara seniorbostäder.

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".