Stadsparken ska få bättre belysning, troligen redan till våren.

Uppsala ska bli ljusare

Efter många års kritik av den dåliga belysningen i Uppsalas centrum pågår nu ett arbete med att göra något åt detta. Det handlar om att öka säkerheten och att göra så att folk kan känna sig trygga när de är ute på kvällarna.

Uppsala kommun har nu beslutat att ta fram ett dokument med vad man kallar belysningsprinciper, berättar moderata kommunalrådet Cecilia Forss.
- Vi ska i första hand titta på centrala staden, de ställen som inte känns säkra.

Ett problem har varit att olika kommunala nämnder har ansvar för olika miljöer i stan. Nya gemensamma principer kanske också kan möjliggöra ett bättre samarbete.

Slottsbacken och stadsparken, eller stadsträdgården, är två platser där många känt behov av bättre belysning. Polis och socialtjänst har också sett att många problem med fylleri och misshandel bland ungdomar förekommit just där. Men där är förbättringar på gång, troligen redan till i vår, sedan Fritids- och naturvårdsnämnden fått extra pengar att satsa på belysning.
- Stadsparken ligger högt på listan, säger Cecilia Forss.

Vackert ska det bli på Fyris torg, en annan mörk plats i Uppsala. Åtminstone tillfälligt, just i kväll, fredag. Då provas ett förslag till belysning som tagits fram av landskapsarkitekten Maria Hörberg.
- Det ska vara ett ljus som är funktionellt, samtidigt som det känns spännande och dekorativt, säger hon.

Sedan får man se vad kommunen har råd med, för belysning kostar förstås.

Håkan Rehn
hakan.rehn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".