Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag om jämställda istider kritiseras

Socialdemokraterna är starkt kritiska till att de borgerliga partierna i Uppsala tänker besluta att ta tre timmars istid från ishockeyn och ge till konståkningen i Gränby ishall i vinter.

De menar att det inte finns något ordentligt underlag till beslutet och att det stressats fram. Det säger socialdemokraten Erik Pelling i fritids- och naturvårdsnämnden:

- Vi är för ökad jämställdhet men det här förslaget är slarvigt utrett och man har inte frågat de berörda föreningarna så vi är väldigt kritiska till hur man gör det här, säger han.

I tidigare rapporteringar har Upplandsnytt berättat om att fritids- och naturvårdsnämnden i nästa vecka förväntas besluta att tre timmars istid ska flyttas över från ishockeyn till konståkningen för att förbättra jämställdheten.

Men nu kommer alltså kritik från oppositionshåll som bland annat tycker att majoriteten borde ha pratat med exempelvis Almtuna, som drabbas av neddragningen, innan beslutet fattas.
Dessutom menar man att de borgerliga borde ha väntat på den utredning som tjänstemännen ska göra om hur tider ska fördelas på ett mer rättvist sätt mellan idrotter. Johan Pelling är inte säker på att förändringen kommer att gynna jämställdheten.

- Det finns också en risk att det är flickorna som spelar ishockey som drabbas och de blir faktiskt allt fler, menar han.

Men nämndens moderate ordförande Ali Moulavi säger att politikerna i majoriteten, som kommit fram till att tre timmar är en bra förändring för jämställdheten, har utgått från en utredning som tjänstemännen gjorde tidigare. Men man har dock ändrat en del på slutsatsen. Han tycker vidare att det är bra att tjänstemännen nu, när de gör en ytterligare utredning inför nästa års fördelning av istider, har två olika scenarier att titta på.

- Då kan man ju mäta båda modellerna mot varandra och hur det har slagit i verksamheterna, förklarar han.

- Det finns ingen risk att det slår fel nu då?

- Det hoppas jag inte. Men visar det sig att det slår fel så ändras beslutet naturligtvis, men det är ju det vi vill prova, förklarar Ali Moulavi.

- Vad är orsaken till att ni inte har pratat med t ex Almtuna i förväg?

- Naturligtvis borde vi i politiken kanske ha gjort det och vi kommer att göra det under året, medger Ali Moulavi ordförande i fritids- och naturvårdsnämnden i Uppsala.


Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".