30-tal kor döda av svält i Norduppland

En 76-årig man och hans 41-åriga son från Norduppland är anhållna misstänkta för djurplågeri.
I fredags besökte polis och länsveterinär gården efter misstankar om att djur for illa. Ett trettiotal biffkor hittades döda och det finns spår av ytterligare kadaver.

Den preliminära bedömningen är att djuren troligen dött av svält och att de har legat där i flera månader.
Polisens presstalesman Christer Nordström berättar om den fruktansvärda synen.

- Det råder ingen tvekan om att de här djuren har plågats och lidit innan de avlidit. De båda männen nekar till brott och vi kan i vart fall konstatera att det handlar om en mycket tragisk historia med personliga förhållanden som delvis kan förklara den här hänelsen, säger Christer Nordstöm och berättar vidare att polisen ser mycket allvarligt på den här händelsen och kommer genomför ett stort antal förhör.

Polisen har dessutom omhändertagit vapen tillhörande 41-åringen. Männen hämtades under fredagen och lördagen under ett stort polispådrag, eftersom man visste att det fanns vapen på gården. Men allt gick lugnt till.
Ett antal döda djur kommer att undersökas vid Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Länsveterinär Henrik Eriksson var med polisen under fredagen och berättar att han aldrig sett något liknande förrut:

- Det här var faktiskt det värsta jag har sett någon gåmg och en fruktansvärd syn det här. Det måste ha varit ett fruktansvärt lidande för de här djuren innan de dog. Man blir bekämd och ledsen när man ser sådant där.
Henrik Eriksson vill inte säga vad de dött av utan hänvisar till polisens utredningar men förklarar att en trolig anledning kan vara svält.

-Hur vanligt är det att djur far så här illa?

- Ja, det här är väldigt ovanligt. Jag har inte hört talas om att vi har haft ett liknande djusskyddsfall i Uppsala län på 20, 30 år åtminstone, säger Henrik Eriksson och förklarar vidare att djurskyddslagen omöjliggör fortsatt djurhållnig för männen om de blir dömda för djurplågeri.

- Det är en hemsk händelse och de som har medverkat till det här de mår också hemskt dåligt i dagsläget säger han slutligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".