De drabbas när resvärdar tas bort

Vid årskiftet försvinner de resvärdar som finns vid bussar och tåg i Enköping och Tierp, och som ska göra det lättare för funktionshindrade och äldre att använda kollektivtrafiken. I Uppsala blir de betydligt färre.

För Lars Nord vid Synskadades Riksförbund i Uppsala län har resvärdarna underlättat resandet mycket.

- Det är så smidigt att kunna använda dem, det betyder väldigt mycket. Därför att vi synskadade vill ju kunna fungera som andra människor ute i samhället.

Projektet med resvärdar handlar om just det, att göra samhället lika tillgängligt för funktionshindrade som för gemene man och kvinna. Vägverkets bidrag till det blev i Uppsala län ett två-årigt projekt med 15 anställda finansierade av statliga plusjobb-pengar.

Men efter nyår tar man bort den här servicen i Enköping och Tierp. Förklaringen ligger i att den nya regeringen drar tillbaka plusjobb-pengar. Lars Nord, synskadad i Uppsala, tycker det hela är mycket tragiskt.

- Om vi först talar om Enköping och Tierp så kan vi inte resa förbi dessa orter eller åka till dem om vi behöver hjälp med att byta buss där eller någonting. Så det är ju väldigt illa.

Stefan Tykesson är projektchef på Vägverket.

- Vad vi kan konstatera i dagsläget är att behoven inte är så stora att de motiverar att man har ett antal personer som finns på plats hela tiden.

Vad gäller Uppsala och resecentrum ser man däremot ett stort behov. Därför har Vägverket och Upplands lokaltrafik valt att tillsammans skjuta till pengar för att kunna ha åtta anställda kvar fram till slutet av 2008. Men Lars Nord är ändå orolig för hur det kommer att bli framöver.

- Resecentrum är kaotiskt redan för seende personer och det ska ju hålla på att byggas fram till 2011, så det är stort behov av resvärdar fram till dess.

Kontakta reportern:
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".