Vattentryck fråga för konflikt

Knappt något vatten i kranarna och smällar i ledningarna som väcker barnen på nätterna. Så ser det ut för familjen Bastholm i Ramhäll utanför Alunda. Vattensamfälligheten har vridit ner trycket av rädsla för att de andra medlemmarnas ledningar ska gå sönder.
Eftersom familjen Bastholms hus ligger högst i Ramhäll och de dessutom har övervåning på huset, så har dom i flera år fått leva med uselt tryck i ledningarna. Den tråkigaste bieffekten är att barnen fått allergier och eksem på grund av att tvättmaskinen inte kan skölja rent tvätten, så att det blir tvättmedel kvar. Den vattensamfällighet som familjen får sitt vatten ifrån gick i höstas med på att höja trycket - och då blev allt bättre. - Inom 14 dagar försvann eksemen, säger Magnus Bastholm. Men efter protester från andra medlemmar, så sänktes trycket igen. De andra medlemmarna var rädda att ledningarna in till deras hus skulle gå sönder när trycket var högre. Nu kan familjen Bastholm och styrelsen i samfälligheten inte komma överens om vem som har rätt. Per Mattson på lantmäterimyndigheten i Uppsala län berättar att den här typen av samfälligheter är vanliga i Uppland och att det är en bra metod att ta till när man behöver dela på någon verksamhet. Visst blir det konflikter, men man har klara och tydliga spelregler i de lagar och bestämmelser som finns.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".