"Skolutredningen har havererat"

Arbetet med vilka skolor som ska läggas ned i Uppsala har havererat. Det anser oppositionen i stadshuset, som kritiserar den borgerliga ledningen för att ständigt ändra vilka skolor som kommer att försvinna.

Majoriteten bryr sig inte om den utredning som kartlagt alla skolor, säger socialdemokraten Lena Hartwig.
- Den som skriker högst och har mest kontakt med politikerna, den har störst möjligheter att få behålla sin skola. Det handlar inte om att man har gör en helhetssyn över kommunen.

Skolorna i Uppsala har nästa år över 4 000 platser för mycket. Flera skolor som kommunens utredare pekat på som möjliga att lägga ner, har räddats av protester från föräldrar. Detta gäller bland annat Treklangen, Brune skola och skolan i Jumkil.

Kritiken att den borgerliga ledningen inte bryr sig om slutsatserna i den utredning som gjorts av alla skolorna i kommunen tar moderaten Cecilia Forss med ro.
- Jag tror att vi kommer att vi få bättre beslut just eftersom vi har lyssnat på synpunkter. En del kommer vi att kunna ta hänsyn till, andra kommer vi inte att kunna ta hänsyn till

Nu i slutet av november ska ett sista förslag läggas fram om vilka skolor Uppsala kommun ska behålla, och vilka som ska försvinna. Men oppositionen vill skjuta på beslutet.
- Egentligen borde man börja om från början utifrån det utredningsmaterial som projektgruppen gjorde. Uppdatera det materialet och börja om från början, säger Lena Hartwig.

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".