Täta vattenrör ger höjda taxor

Att så mycket som 15 procent av dricksvattnet i länet läcker ut i marken innan det når konsumenterna är inte ett så stort problem att det behöver åtgärdas helt och hållet. Det säger idag Uppsala kommuns centerpartistiske ordförande i VA- och avfallsnämnden Per Norstedt. Han menar att en sådan renovering av ledningarna skulle kosta för mycket och därmed innebära höjda taxor för kommuninvånarna:

- Teoretiskt kan man tänka sig att man renoverar ledningar så det inte blir några läckage alls, men nyttan av en sådan åtgärd står inte alls i proportion till de kostnader som det innebär, säger Per Norstedt.

Som Upplandsnytt berättat så läcker det ut fyra och en halv miljard liter vatten ur Uppsala läns vattenledningar årligen, vilket är 15% av det totalproducerade dricksvattnet. Uppsala är den kommun där det läcker ut störst mängd vatten, över två miljarder liter årligen. I Heby så hade man förra året en läcka var fjortonde dag och i Tierp en var tionde dag. I Knivsta rann det ut vatten i ett halvår i en ledning på Valloxvägen innan man hittade läckan, och där försvann en tredjedel av kommunens vatten förra året.

De här läckagen beror främst på gamla och trasiga ledningar och i vår rundringning så uppgav alla kommuner att de ser det här som ett problem. Många kommuner har en saneringsplan, dvs man lagar och byter ut ledningar allt eftersom, men att byta ut allt så att man får ett ledningsnät utan några läckage alls är en utopi, uppger de.

”Läckage något vi får leva med”

Bo Rutberg, handläggare på Sveriges Kommuner och Landsting, säger att det är upp till varje kommun att göra avvägningen mellan läcka och laga. Visserligen skulle kommunerna kunna laga alla läckor men det skulle medföra en höjning av avgifterna och det kräver ett politiskt beslut. Ordföranden i VA- och avfallsnämnden i Uppsala, centerpartisten Per Norstedt, tror att läckage är något vi helt enkelt får leva med:

- Ja, jag tror det. Vi värnar om abonnenterna i den meningen att de inte ska påverkas av eventuella läckage. Sedan får vi nöja oss med den renoveringsplan som ligger, säger Norstedt.

Upplandsnytt har också träffat Mikael Hedström, förste maskinist på VA-enheten i Heby, och han menar att slutnotan kan bli ännu högre om man inte gör någonting nu:

- Det blir ju en tickande bomb. Till slut blir man tvungen, annars står man med en otrolig investering, säger Mikael Hedström, på VA-enheten i Heby kommun.

 

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".