MRSA kan drabba hästar

Sjukhussjukan MRSA kan också drabba hästar och Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala har fått forskningspengar för att kartlägga om MRSA har nått de svenska hästarna.

Veterinären Ulrika Grönlund Andersson på SVA säger att det första fallet kan upptäckas när som helst.
- Vi tror att det bara är en fråga om tid innan vi hittar det första fallet.

MRSA på hästar är redan konstaterat i Finland och i Storbritannien. SVA samlar nu prover från flera djursjukhus i Sverige för att leta efter förekomst av MRSA, och hitta hästar som är bärare av bakterien, utan att vara sjuka av den. Bakterien finns i nosen på hästarna, och hästar som är bärare löper stor risk att bli sjuka.

Om en häst behandlas med antibiotika för till exempel en sårskada, så slår medicinen ut alla bakterier, både goda och dåliga, utom just MRSA, som är motståndskraftig mot många typer av antibiotika. MRSA-bakterierna får därmed fritt spelrum, och hålls inte tillbaka av den goda bakteriefloran.

Därför är det bra om hästar inte behandlas med antibiotika i onödan, säger Ulrika Grönlund Andersson.
- Man ska följa sin häst noggrant, och se efter när den mår bra och inte bra. Man kanske ska ha lite mer is i magen när det gäller antibiotikabehandling, för det finns en klar koppling till att få MRSA om man antibiotikabehandlas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".