Tågpendlare väljer bilen

De indragna turerna på Uppsalapendeln sedan förra veckan upprör många pendlare, framför allt dem som brukar resa till Märsta. Med den nya tidtabellen är det på kvällarna tre och en halv timme mellan de två sista tågen från Märsta till Knivsta och Uppsala.
Den sjätte januari ändrade SJ tidtabellen så att 11 turer från Uppsala till Stockholm drogs in och 13 från Stockholm till Uppsala. Pendlarna skulle inte beröras i någon större utsträckning, men om man som Nikus Nordling pendlar mellan Knivsta och jobb som ligger längs pendeltågslinjen som går från Märsta, får man efter klockan halv åtta vänta tre och en halv timme på nästa tåg. För Nikus Nordling, som jobbar på Ericsson i Kista, innebär det problem. - Vi kan inte komma hem på kvällen helt enkelt. Om jag måste jobba över så blir det väldigt besvärligt, säger Nikus Nordling. Nikus Nordling säger att de flesta han känner som pendlar har gått över till att åka bil eftersom servicen är så dålig. - Vi hade ju en försäming i somras när SJ drog in vartannat tåg från Märsta till Knivsta på eftermiddagarna, säger han. Christina Gordon är affärschef på SJ och ansvarig för Uppsalapendeln. Hon menar att de var tvungna att dra in de turer som hade för få resenärer för att det skulle vara ekonomiskt lönsamt. Hon vill att de som drabbas ska höra av sig till henne. - Jag kan ju se över hur vi kan lösa deras resande, de kanske får välja ett annat alternativ, att åka buss eller ta bil och då får vi ju diskutera de ekonomiska förutsättningarna för det. - Så ni råder alltså vissa av era pendlare att ta bilen i stället? - Nej det råder vi ju inte pendlarna att göra, men när vi ibland då drar ner på tidtabellen så får man ju se över andra alternativ för de få som drabbas, säger Christina Gordon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".