Sämre halkbekämpning utgör trafikfara

Uppsalapolisen är kritisk till hur vägverket sköter snöröjning och halkbekämpning av E4an mellan Stockholm och Uppsala. Bilister som kör norrut på E4an riskerar att få en obehaglig överraskning vid gränsen till Uppsala.
- Det är ju förvånande att man har en uppdelning i väghållningen mellan Stockholm och Uppsala, det innebär en trafikrisk, säger Åke Lövh, chef för trafikpolisen i Uppsala län. Vägverket har klassat E4:an från Stockholm och norrut mot gränsen till Uppsala län som en så kallad A1 väg. Det innebär att snöröjning och halkbekämpning har högsta prioritet - det får till exempel finnas max 2 centimeter snö på vägbanan. Men en intet ont anande bilist som susar förbi länsgränsen norrut i 110 kilometer i timmen riskerar alltså att få en obehaglig överraskning. Vid länsgränsen kan väglaget plötsligt bli sämre eftersom snöröjning och halkbekämpning prioriteras lägre, det får till exempel finnas dubbelt så mycket snö på vägbanan som på Stockholmssidan. Anledningen är helt enkelt att trafiken är mindre på Uppsalasidan. Men samtidigt så säger Vägverkets egna rekommendationer att sådana här kvalitetsförsämringar av vinterväghållningen av säkerhetsskäl inte ska ske på platser som kan upplevas som överraskande av bilisterna. Förändringarna ska istället ske i till exempel städer och Åke Lövh vill nu att vägverket ska se till att det blir samma höga standard på vinterväghållningen på hela sträckan mellan Stockholm och Uppsala. På Vägverket håller man med om att den nuvarande löningen kanske inte är den bästa. - Det här kanske inte lyckligaste stället att ha gränsen på, vi ska undersöka om vi kan ha samma standard ända fram till Uppsala, säger Hans Andersson som är projektledare för drift och underhåll på Vägverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".