Få vill arbeta med skog

Skogsbranschen kommer att få svårt att hitta personal i framtiden. Orsaken är att många inom skogsindustrin pensioneras dom närmaste åren samtidigt som få unga väljer utbildningar för skogsyrken.
Skogsbranschen är i stort behov av välutbildad personal men de få utbildningar som finns erbjuder antingen mycket få platser eller också lyckas de inte fylla platserna de har. Naturresursprogrammet på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala erbjuder 65 platser men knappt ett 40-tal är fyllda. Maria Lundgren går en ett-årig påbyggnadsutbildning inom skog på Jällaskolan. Hon tror att okunskap och fördomar är några orsaker till att intresset för att utbilda sig inom skogsnäringen är så litet: - Jag tror att folk tänker sig att man ska sitta i skogsmaskiner och vara stor och stark, men det handlar inte om det. Det är så mycket annat och skogen är ju bland det viktigaste vi har.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".