Uppsala läns försäkringskassa snål

Försäkringskassan i Uppsala län säger betydligt oftare nej när handikappade ansöker om stöd än de flesta andra försäkringskassor i landet.
Det visar en jämförelse som Riksförsäkringsverket gjort. CP-skadade Claes Andersson i Uppsala, hör till dem som fått avslag på sin ansökan om handikappersättning. - Försäkringkassan har jag inget förtroende för alls, de gör allt för att dra in på oss funktionshindrade, säger han. Handikappet gör att han har vissa extra kostnader som andra inte har, som medicin, transport till sjukhus och slitage i lägenheten från käpparna. För sånt här kan man få handikappersättning. Han har sökt två gånger eftersom han knappt får ekonomin att gå ihop. Men Claes Andersson har fått nej från försäkringskassan, och avslag är inte ovanliga i Uppsala. När det gäller handikappersättning så är det bara en annan försäkringskassa i landet som säger nej oftare än försäkringskassan i Uppsala län. För andra typer av stöd, som bidrag till att handikappanpassa bilen och att få personlig assistent så är försäkringskassan i Uppsala län den som avslår störst andel ansökningar av alla. I snitt i landet får 12 procent av dem som ansöker om personlig assistans avslag från försäkringskassan - här får 23 procent avslag. Jämfört med Örebro län så är det fem gånger vanligare att den som söker får ett nej här. Hans Melander, kontorschef på Försäkringskassan i Uppsala län säger att han inte vet varför det ser ut så här, kanske finns det naturliga förklaringar. T.ex. menar han att befolkningen är olika i olika län. Men på Uppsalakontoret gör man i alla fall inte fel, här följer man alla regler. - Men det är ju svårt att säga om vi kanske har blivit hemmablinda och följer lagen allt för bokstavstroget, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".