Vapenvägrare förnedras

Försvaret måste se till att reglerna för vapenfri värnplikt efterlevs. Det kräver nu civilpliktsrådets vice ordförande - Uppsalabon Joakim Viklund. - Många som under pågående värnplikt vill byta till vapenfri tjänst, utsätts för förnedrande behandling, säger han.
Den som under sin pågående värnpliktstjänstgöring plötsligt inser att han eller hon av en eller annan anledning inte vill hantera vapen kan ansöka om vapenfri tjänst. Man ska då omedelbart få avbryta sin pågående tjänstgöring och under tiden som ansökan behandlas ska man inte behöva bära vapen. Men enligt civilpliktsrådet så fungerar det här dåligt i praktiken. Många behandlas illa och vissa tvingas också bära vapen under tiden som ansökan om vapenfri tjänst behandlas. Johan Viklund har tagit emot många samtal från värnpliktiga som känner sig utsatta. - Vi har ett exempel på en kille som blev satt på en stubbe i skogen och förhördes av två befäl under ganska stressande förhållanden, säger han. Sen har vi en annan kille som blev instängd på sitt rum klockan sju på morgonen, där han fick sitta fram till kvällen i väntan på besked. Christer Tistam, ansvarig för värnpliktsfrågor på försvarshögkvarteret i Stockholm, säger att försvaret är medvetet om problemet och att man arbetar med att förbättra situationen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".