Landstinget krävs på skadestånd

Fackförbunden SKTF och Vårdförbundet kräver skadestånd av landstinget i Uppsala län för brott mot medbestämmandelagen, MBL. Orsaken är en utbildning som inte har genomförts. Det här är bara en i raden fackliga anmälningar mot landstinget under den senaste tiden.
För två år sedan missade landstinget att mbl-förhandla med facken när Gottsunda vårdcentral skulle övergå i privat drift. På grund av detta så fick facket skadestånd och man kom dessutom överens om att anordna en kurs där arbetsgivaren och fackrepresentanter skulle lära sig mer om upphandlings och förhandlingsprocesser så att misstaget med Gottsunda vårdcentral inte skulle upprepas. Men trots påtryckningar från facken har ännu ingen utbildning genomförts vilket gjort att Vårdförbundet och SKTF nu åter kräver skadestånd av landstinget. Dessutom kräver Vårdförbundet skadestånd av landstinget i ett helt annat fall. Ett antal anställda på Akademiska sjukhuset jobbade nämligen för mycket övertid under förra året. Enligt kollektivavtalet måste arbetsgivaren förhandla med facket om dispens om den anställda ska arbeta mer än 200 timmar övertid om året - något som alltså inte skett i dom här fallen. Men det är inte första gången som facken kräver skadestånd av landstinget. Nyligen berättade vi i Upplandsnytt om att facken kräver skadestånd i tre fall där landstinget inte uppfyllt förhandlingsplikten. I dom fallen handlade det om ett par chefsrekryteringar, en omorganisation vid Medicincentrum, och en upphandling av ledningstjänster inom Landstingsservice.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".