Tydligare lag om våld mot kvinnor

Antalet anmälda fall av grov kvinnofridskränkning har mer än fördubblats det senaste året, visar siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Det kan bero på att lagen skrivits om och blivit tydligare.
-När lagen kom 1998 var den ganska luddigt skriven, och det var inte många gånger som åklagare använde sig av lagen, säger Anna Hedlin som är funktionsansvarig på familjevåldsenheten hos Uppsalapolisen. Grov kvinnofridskränkning innebär att en kvinna har utsatts för upprepade brott. I många fall handlar det om misshandel. Under förra året ökade antalet anmälningar med 112 procent. Det var för att skydda utsatta kvinnor som utsattes för upprepade brott som lagen skrevs. Straffsatsen är högre än för misshandel där maxstraffet är fängelse i två år, maxstraffet för grov kvinnofridskränkning är fängelse i sex år. -Det är ju en markering från samhället att man skapade den här lagen, till skydd för kvinnor, att man uppmärksammar de upprepade kränkningarna. När lagen skrevs om 1999 blev den lättare att använda och domstolarna använder även lagen mer nu enligt Hedlin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".