Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dåligt integrationsarbete efter Fadimemordet

Uppsala kommun gör fortfarande alldeles för lite när det gäller integrationsfrågor. Den kritiken kommer inifrån kommunens egen integrationsenhet så här ungefär ett år efter att Fadime Sahindal mördades.
Mordet på Fadime väckte reaktioner över hela landet och politikerna i Uppsala kommun sa att nu skulle man ta integrationsfrågorna på ännu större allvar. Men av de stora orden blev inte mycket. Det säger i alla fall Kenneth Ritzén, som arbetar på Uppsala kommuns integrationsenhet. - Även om man skriker och domderar i massmedia om hur duktig man är så prioriteras inte det här. Det gör mig ursinnig, säger han. Integrationsenheten har under året bland annat hållit i gruppsamtal om familjefrågor ihop med invandrarföreningarna men Kenneth Ritzén menar att hela kommunen måste engageras i integrationsarbetet. Han är kritisk till att det inte skett mer utbildningar av lärare och socialsekreterare om sådant här, och att kommunen ett år efter Fadimes död fortfarande inte ordnat ett skyddat boende för flickor och kvinnor och ett sätt at ta hand om dem. Det kommunen har gjort är en kartläggning som visar att uppemot 50 flickor i Uppsala är i allvarlig fara eftersom de inte lever som familjen vill. Utredningen föreslår att ett skyddat boende byggs för de här flickorna, och att en särskild enhet på kommunen ska jobba med det här - men åtgärderna är ännu på förslagsstadiet. Och Shala Hafid, ordförande i invandrarföreningarnas paralplyorgansiation i Uppsala, SIU, tycker att allt går för långsamt. - Man bryr sig inte om problemet, säger hon. Vänsterpartistiska kommunalrådet Britt Löfgren, med ansvar för integratiosnfrågor säger att kommunen visst bryr sig, att allt tagit tid och att det inte hänt så mycket konkret beror bland annat på kommunens stora omorganisation. - Vi har haft så stora förändringar i kommunen. Man önskar att det inte orsakat förseningar men så är verkligheten, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".