Fel arbetsmetoder bakom hög belastning på f-kassan

Vi arbetar på fel sätt, därför har anställda blivit sjuka. Det säger idag direktören för försäkringskassan i Uppsala län, Eva Maria Magnusson.
Som vi berättade imorse är 12,5 procent sjukskrivna av knappt 500 anställda. Det är den högsta siffran bland alla försäkringskassorna i hela Sverige. Och Eva Maria är inte förvånad över att så många anställda blivit sjuka. Idag har nämligen varje handläggare uppemot 400 ärenden var, och det beror inte på att befolkningen i Uppsala län är extremt mycket sjukskrivna, enligt Eva Maria Magnusson. Det handlar istället om att försäkringskassan inte handlägger sjukskrivningarna på rätt sätt. Man hinner inte granska läkarintyg, man hinner inte arbeta aktivit med de långtidssjukskrivna för att få dem tillbaka till arbete och handläggarna har inte heller tid att granska ärenden där sjukskrivna har en varaktig nedsättning av arbetsförmågan och därför bör få en annan typ av ersättning. Granskningen av sjukskrivningarna kommer alltså bli hårdare. 20 nya handläggare ska anställas och varje arbetsledare ska ansvara för hälften så många handläggare som idag. Åtgärder, som enligt Eva Maria Magnusson, kommer att räcka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".