Ingen bil för landstingsanställda

Landstinget i Uppsala ska nu försöka få sin personal att oftare åka kollektivt till jobbet i stället för att ta bilen. I ett projekt på fyra år ska landstinget arbeta för att ändra resvanorna hos sina anställda.
Som ett första steg ska landstinget undersöka hur resvanorna ser ut bland de anställda, hos personalen på Akademiska och senare också bland övriga anställa på landstinget. En tidigare undersökning i mindre skala visar att bilen används i 50 procent av dom anställdas resor räknat i antalet mil per år. Också Uppsala kommun är inkopplad på projektet, liksom Upplands lokaltrafik och Uppsalabuss. En del i satsningen kan bli att periodvis på försök dela ut gratis 14-dagarskort på buss till dem som brukar åka bil, men det hänger på att landstinget kan slippa den extrabeskattning som i så fall skulle bli följden. Projektet ligger ännu i startgroparna, men när det är slut om fyra år vet projektledaren Jan Wikström i alla fall vad han vill ha uppnått: - Avsikten är att man har fått fler att cykla till arbetet och att åka kollektivtrafik till arbetet och att man också samordnar tjänstebilar och den typen av transporter på ett bättre sätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".