Uppsalahems lägenheter gick inte till köande

Flera anställda i det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem har fått lägenheter som inte varit tillgängliga för vanliga sökande. Även barn till personalen har fått hyreskontrakt som inte annonserats ut. Det visar en granskning som Upplandsnytt har gjort.
För att fördelningen av lägenheter ska bli rättvis lägger Uppsalahem ut de lediga objekten på Lägenhetstorget. Sökanden får anmäla sig och den som har längst kötid erbjuds lägenheten först. Men så är det inte alltid i företaget. I flera fall har anställda fått lägenheter som inte varit på Lägenhetstorget - lägenheterna har istället gått direkt till personalen och de vanliga sökande har inte kunnat konkurrera. Ett exempel gäller en lägenhet i Sala Backe som gick till en person som jobbat länge i företaget: - Jag bara pratade med bovärdarna och hörde om det fanns någon tom ledighet, säger hyresrättsinnehavaren. Och då fick jag höra att det fanns en evakueringslägenhet som skulle ut på marknaden. Men den hann aldrig komma ut, tack vare att jag sökte före. En annan lägenhet mitt i centrala Uppsala som blev ledig med kort frist, valde Uppsalahem att ge till en anställds son. Ytterligare ett exempel är en lägenhet som blev ledig efter ett dödsfall, en attraktiv 2:a i Sala Backe. Lägenheten gick till en kvinnlig anställd som varit inskriven i kön i drygt sex år, i vanliga fall brukar det krävas mellan 10 och 15 års kötid för en lägenhet i samma område, enligt Uppsalahem. Någon jämförelse med andra sökande gjordes aldrig - erbjudandet gick till två personer som man visste var i behov av lägenhet- och det var den anställda som fick erbjudandet först. Den som skrev under det här kontraktet var Uppsalahems VD Åsa Hedenberg. Att lägenheten inte annonserades ut förklarar hon med en uthyrningspolicy som säger att de inte behöver annonsera om det är kort tid till inflyttning och det finns risk att lägenheten skulle stå tom i väntan på en ny hyresgäst. Professor Bengt Turner, som forskar på svensk bostadsmarknad, reagerar när han får höra hur det går till i Uppsalahem: - Det är hundratals sökande till en attraktiv lägenhet, så självklart kan man hyra ut direkt till kön till den som har längst kötid, säger han. När man ger en lägenhet direkt till de anställda ger man en förmån som på den grå marknaden värderas upp till en halv miljon kronor. Så jag tycker att Uppsalahem borde se över de här reglerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".