Många ville hedra Fadime

Ett hundratal människor samlades på Stora torget i Uppsala igår för att hedra minnet av Fadime Sahindal - en manifestation som föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime Uppsala anordnat.
Ett år efter mordet på Fadime Sahindal, samlades ett hundratal människor på Stora torget i Uppsala för att hedra hennes minne. Längst fram tändes marshaller som formade hennes namn, det fanns foton på Fadime och Pela och en krans med vita blommor i. Stämningen var lågmäld och vördnadsfull. Musikern Per Malm framförde sin sång tillägnad Fadime och flera av de sex talarna pratade om vad Fadime betytt och framförde sin kritik mot det de patriarkala kulturerna. Bland talarna fanns författaren och debattören Dilsa Demiribag-Sten, riksdagskvinnan Ingrid Burman och advokaten Leif Ericksson som tidigare representerat Fadime, och som var hennes vän. Han talade om den symbol hon var men också om hur viktigt det är att lyfta fram henne som människa. - Människan, tjejen, Fadime är ju nästan borta i den här stora symbolen Fadime. Och någon gång kan det vara bra att tänka på henne som den tjej hon var. Hon ville inte bli martyr. Hon ville inte dö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".