Städföretag ställer upp på diskriminering

För att tillmötesgå kundkrav är flera uppländska städföretag beredda att bryta mot lagen och diskriminera sina anställda med utländsk bakgrund. Det visar en granskning som Upplandsnytt gjort.

I vår rundringning till städbolag i Uppland, där vi uppgav att vi ringde från ett företag som ville ha hjälp med kontorsstädning, så svarade den stora majoriteten att de kunde gå med på vår begäran om att vi inte ville ha städare med invandrarbakgrund.

- Det går att ordna om man frågar väldigt tyst. Det är ingenting man kan ta upp med personalen eller med facket, men det går att ställa den frågan till mig. Då går det att ordna.

- Allting går ju. Vi får se hur det ser ut den dagen när vi börjar, men det skulle kunna gå att ordna.

- Om det är ett önskemål så ordnar vi det. Det stannar mellan oss, det är inga problem, då ordnar vi så.

Så svarade några chefer på olika städbolag runt om i Uppland.

Upplandsnytt ringde totalt nio av de största städfirmorna i Uppsala län, vi presenterade oss som ett företag som behövde kontorsstädning och ställde frågan om det går bra att få en städare som inte är invandrare. Sju av de nio städbolagen svarade ja, två stycken svarade inte ja, men kunde ändå tänka sig att se över möjligheterna. Ingen vi ringde till sade nej.

Många av de städbolag vi kontaktade uppgav också att det inte är helt ovanligt att kunder ställer just krav om etnisk tillhörighet.

I Sverige är det olagligt att tillhandahålla arbetskraft utifrån de här kriterierna. Dessutom ska alla arbetsgivare arbeta för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett etnicitet.

Paulina de los Reyes är docent vid Uppsala universitet och har länge varit engagerad i integrationsfrågor i Sverige.

- Det är skrämmande. Samtidigt är jag inte förvånad. Branschen har verkligen ett problem med människosynen. De borde svara att de inte kan diskriminera bland sina anställda. De ska svara ett rakt nej.

Per Linnman är driftschef på StädAB, ett av Uppsalas största städbolag, som för några år sedan belönades med ett mångfaldspris. Han svarade också jakande på vår fråga:

- Det är ju en känslig fråga i dag, men det kan jag ordna.

Så här förklarar Per Linnman i dag varför han gick med på vårt krav om etniskt svenska städare:

- För att vi har en sådan mix på vår personal att vi har ungefär fifty-fifty invandrare och svenskar. Om vi vill ha ett uppdrag så får vi naturligtvis ibland anpassa oss till kundens önskemål.

Enligt antidiskrimineringslagarna så är det fel. Kände du till det?

- Ja, i princip ja.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista