Få sjuka blir av med sitt körkort. Foto: Thomas Oneborg /Scanpix

Vägverket vill stoppa sjuka bilister

Läkarkåren i Sverige får kritik av Vägverket. Orsaken är att de inte stoppar förare som borde få sin körkort indragna för att de av hälsoskäl är olämpliga som bilförare. Under 2006 blev inte en enda i Uppsala län av med sitt körkort av hälsoskäl, enligt Vägverket.

Bengt von Zur Mülen är läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och tror att det kan beror på bristande informtion från Vägverket:

- Att man inte har förmedlat nyttan och möjligheten med att göra anmälningar enligt körkortslagen. Som det ser ut idag har man bara skyldighet att anmäla när man tror att den muntliga övernskommelsen inte efterlevs, och det är det vi gör idag, vi litar på patienten. Om man däremot inte kan det vid demes och likande när kommunikationen inte fungerar, så ska en anmälan göras direkt.

Och varför har inte det gjorts, för det finns väl sådana fall i länet med?

- Jag har ingen personlig kunskap om vilka fall som förekommer mer än de patienter som jag själv möter.

Tycker du att ni som läkare tar ansvar för att olämpliga bilförare får veta om att de inte ska köra bil, och sedan ser till att de inte gör det?

- Jag kan tänkta mig att det finns brister, det är ju en regional skillnad där ingen har anmält detta i Uppland.

Tror du det här kommer ge några förändringar i länet?

- Ja, jag tror att man i större utsträckning kommer att göra anmälningar framöver, säger läkare Bengt von Zur Mülen.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".