Anställda får kötid som bonus

Anställda i det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem går före många sökanden i lägenhetskön. Orsaken är att Uppsalahem ger sina anställda extra kötid som en personalförmån . Det visar Upplandsnytts fortsatta granskning av företaget.
I många andra kommunala bostadsbolag är det överhuvudtaget inte tillåtet att gynna sina anställda. I går kunde vi berätta att anställda i Uppsalahem fått attraktiva lägenheter som inte varit tillgängliga för vanliga sökanden, men personalen på Uppsalahem gynnas även på andra sätt. En anställd som söker en utannonserad lägenhet får räkna hela sin anställningstid som kötid. Han får dessutom multiplicera den med 1,5 - har han jobbat 10 år får alltså en kötid på 15 år och går därmed om många andra sökanden som egentligen stått i kö lika länge eller kanske till och med längre tid. Uppsalahems VD Åsa Hedenberg förklarar varför man infört den här förmånen: - För att vi tycker det är en väldigt bra regel och en bra personalvård. Vi tycker också det är bra att vår personal bor i Uppsalahem, för då upplever man områdena även på fritiden. Men i många andra kommunala bostadsbolag är reglerna helt annorlunda. I tex Tierpsbyggen, Enköpings Hyresbostäder och Östhammarshem ger man inga förmåner till personalen och man är noga med att personalen inte ska ha fördelar gentemot andra sökanden. Samma sak gäller i Stockholmshem och Familjebostäder i Stockholm där det liksom i Uppsala är en mycket stor efterfrågan på hyresrätter. Ann-Katrin Nnamaka, som är ordförande i Uppsalas hyresgästföreningen, kände inte till att personalen i Uppsalahem gynnades på det här sättet. - Det finns många unga vuxna som bor hemma, det finns folk som separerat som inte kan flytta isär. Jag tycker det är väldigt beklagligt att man får veta att det går till så här.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".