Slipper karens vid kräksjuka

Om du smittas av vinterkräksjukan på jobbet, så slipper du din karensdag. Så ser det ut för sjukvårdspersonal på Enköpings lasarett och på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Vid Enköpings lasarett så gäller regeln vid alla smittsamma sjukdomar. Bo Kallenmark är sjukvårdschef vid lasarettet i Enköping. - Vi tycker att vår, i övrigt hårt ansträngda personal, inte dessutom ska behöva ha en ekonomisk pålaga för någonting som dom själva inte kan göra någonting åt. Regeln om att sjukvårdspersonal som drabbats av epidemier som grasserar på jobbet, slipper sin karensdag, har funnits vid Enköpings lasarett i många år. Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala togs ett beslut 1999 som specifikt gäller vinterkräksjukan och som säger att personal som blivit smittad inte får jobba vidare och därför slipper dom också sin karensdag. Men för dom anställda inom primärvården gäller inte den här regeln. Oavsett var du har blivit smittad, så måste du själv stå för den förlorade arbetsinkomsten din första sjukdag. Jan-Olof Thomsgård är primärvårdsdirektör i Uppsala län. - Det är väl i så fall många sjukdomar man kan få på sitt jobb, som förkylningar, helt vanliga sjukdomar som i så fall också skulle indikera att man borde ta bort karensdagen, men det har vi aldrig övervägt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".