"Olycklig utveckling i Söderfors församling"

Utvecklingen i Söderfors församling är mycket olycklig, säger biskopen i Uppsala stift, Ragnar Persenius. Som Upplandsnytt berättat tidigare vill Uppsala stift nu slå ihop församlingen med Tierps församling i ett försök att lösa de problem som Söderfors församling dragits med.

Problem är dels ekonomiska, men rör också samarbetsproblem med kyrkoherden.

- Jag tycker det här är en väldigt olycklig utveckling, likaså att man kommenterar kyrkoherden i media. Vi har försökt att medla fram en lösning, men inte lyckats. Jag kan konstatera att det är oerhörda kommunikationssvårigheter mellan kyrkoherden i förhållande till personalen och till förtroendevalda, men det finns ett gott stöd för henne som präst, säger biskop Ragnar Persenius om konflikten.

Har ni agerat i tid?

- Vi har fått signaler om samarbetsproblem, och vi är flera som har agerat. Det här att lägga samman församlingarna utan att invänta den strukturutredning vi håller på med i Tierpstrakten är en mycket kraftfull åtgärd, säger Ragnar Persenius.

Christer Forsberg
christer.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".