Få turistade i Uppland förra året

Uppsala län är ett av de allra sämsta när det gäller att locka till sig turister. Detta enligt en ny sammanställning som Svensk Handel gjort, där de sammanställt en rad olika faktorer för turiståret 2006. Och den kommun i länet som hamnar längst ner på rankinglistan är Heby. Där är Elisabeth Andersson turismansvarig:

- Att Heby kommun hamnar så lågt beror på att vi har för få övernattningsställen helt enkelt. Vi har inget jättestort hotell, vi har ingen stor camping, vi har ingen konferensanläggning, säger Elisabeth Andersson.

Är det här ett problem?

- Naturligtvis vill hänga på den här trenden som finns där turismen ökar mer och mer, för den skapar ju många arbetstillfällen.

Hur många bodde på camping, eller i båthamn? Hur mycket omsatte restaurangerna och detaljhandeln? Det är några av de nio variabler som Svensk Handel vägt samman för att skapa en bild av hur turismen såg ut i Sverige under turiståret 2006, och som de presenterade på torsdagen.

Heby är alltså den kommun i länet som hamnar lägst, högst finns Östhammar. Men om man ser till hela länet så ligger vi, som vanligt vid sådana hrä jämförelser, långt ner, på plats nitton av 21.

Elisabeth Andersson säger så här om varför:

- Närheten till Stockholm, om stockholmare reser är de så nära att de övernattar inte, de har med sig mat. De reser runt i länet utan att spendera så mycket pengar som man gör när man kommer långväga ifrån.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".