"Man håller sig tills man kommer hem" säger en elev i Brantingskolan i Uppsala

Äckliga toaletter upp på politikernivå

Underhållet av Uppsalas skollokaler är på sina håll mycket eftersatt och under många år har elever klagat på dålig luft, kalla klassrum, snuskiga toaletter och trasiga duschar. På torsdagen fick politkerna höra kritik igen när de träffade elevråd i kommunen och moderata Cecilia Forss i barn- och ungdomsnämden svarade att man nu arbetar intensivt med att få till en lösning.

Upplandsnytt besökte tidigare under dagen Brantingskolan i Uppsala där elever vägrar att använda skolans toaletter. Märta Folkeson i 7c är en av dem:

- Dom luktar, det finns inga handservetter, och ibland måste man till och med fråga lärarna om toarullar.

- Det finns inget papper, ingen tvål, ingen spegel. Så här ser det ut på de flesta toaletter, säger Tova Wåhlin går i 7a och  berättar vidare:

- Niorna som är med i elevrådet har inte gått på toaletten en enda gång på tre år.

Hur gör du då?

- Jag går inte på toaletten i skolan, jag håller mig, för jag vill inte gå på toaletten, det känns inte så jättefräscht.

Märta Folkeson och Tova Wåhlin visar oss runt på ett tiotal toaletter och ingen av dem är fullt utrustad. Om det inte fattas handservetter, så är tvålen borttagen, ingen spegel, inget toapapper eller så är toaletten stängd och man måste be en lärare både om nyckel och om en rulle dasspapper.

Båda tjejerna gör sitt yttersta för att slippa använda dem och håller sig tills eftermiddagen när de kommer hem.

Elevrådet har gått runt med skyddsombudet på skolan och påpekat bristerna men ingenting händer och rektorn Madeleine Öjdeby tycks inte ens veta om problemen.

- Det här alldeles nytt, det har jag aldrig hört talas om.

Eleverna berättar att de är trötta på inget händer och förde upp frågan ett snäpp till poltikerna när de träffades igår.

Cecilia Forss ordförande i barn- och ungsomsnämden svarade att det förs allvarliga diskussioner om det eftersatta underhållet på skolorna men har inget svar på hur länge uppsalas elever ska behöva gå i slitna skollokaler:

- Det är svårt för mig att säga, eftersom jag inte sitter i fastighetsnämden. Jag har ju som politiker i barn- och ungdomsnämnden inte ansvar för lokalerna.

Men du är ju ändå ansvarig för hur eleverna har det på skolan, många vittnar ju om att det inte är okej?

-  Vi har ju genom åren haft träffar med fastighetkontoret för att se hur vi ska fördela de pengar som finns.

Hur länge skulle du tolerera bristande ventilation, trasiga toaletter och kalla rum i stadshuset?

- En timme kanske.

Och här har eleverna gått i flera år?

- Ja, nej det är ju inte bra att det är på det viset. Och jag hoppas att vi under den här mandatperioden kan få en upprustning av de skolor som har ett eftersatt underhåll, säger Cecilia Forss, moderat kommunalråd i Uppsala.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".