Sänkt åldersgräns för gratis tandvård

Folktandvården i Uppsala län vill sänka åldersgränsen för gratis tandvård. Orsaken är att folktandvården måste spara pengar för att få budgeten att gå ihop.
Landstinget i Uppsala län är det enda landsting som erbjuder gratis tandvård för alla upp till 20 år. Det vanliga är istället att tandvården är gratis för alla till och med det året som man fyller 19. Men folktandvårdsdirektör Ann Charlotte Frank Lindgren vill nu att samma regler ska införas här. Anledningen är att det i år fattas fem miljoner kronor i folktandvårdens budget. Och det tycks finnas ett politiskt stöd för detta förslag, för på måndag väntas hälso och sjukvårdsstyrelsen att rekommendera för landstingsfullmäktige att sänka åldersgränsen. Och enligt Ann Charlotte Frank Lindgren skulle inte en sänkning av åldersgränsen leda till försämrad tandhälsa. Men även om landstingsfullmäktige i slutändan beslutar att sänka åldersgränsen så räcker inte detta för att ekonomin ska gå ihop. Folktandvården vill också ha mer pengar till barn och ungdomstandvården och till tandakutverksamheten på helgerna. Just nu förs en disskusion med politiker och beställare om hur man ska lösa frågan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".