Snabbare utskrivning riskerar patienthälsa

Den allt snabbare utskrivningen från sjukhusen ökar riskerna för patienterna. Det tycker Dan Andersson, enhetschef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro, som bland annat bevakar Uppsala läns landsting
Han tycker att vårdens fokusering på ekonomin under de senaste åren har skett på bekostnad av patientsäkerheten. Och nu har vården passerat smärtgränsen för hur korta vårdtiderna bör vara säger Dan Andersson. - Man hinner inte ta del av all information och göra bra bedömningar av patienterna, säger han. Störst är riskerna för felbedömningar på helgerna tycker Dan Andersson. Patienter kan numera skrivas både in och ut på en och samma helg när avdelningarna har mindre personal och stressade jourläkare skall göra många viktiga bedömningar. Socialstyrelsen får nu utreda allt fler fall där kort vårdtid på sjukhus, ofta i kombination med en helg lett till allvarliga konsekvenser för patienter. Leif Lyttkens, biträdande sjukhusdirektör på Akademiska Sjukhuset, medger att man skriver ut patienter snabbt men inte för snabbt. För enligt sjukhusets egna kvalitetskontroller finns det inget som tyder på att de snabbare utskrivningarna skulle äventyra patientens säkerhet och hälsa. - Vi kan inte se att det har funnits någon ökning när det gäller en snabbare genomströmning av patienter, säger han. Men Dan Andersson på Socialstyrelsen vill nu ha en diskussion kring om sjukhusen i mycket större utsträckning än idag skulle behöva full personalstyrka sju dar i veckan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".