Överraskningar för Uppsalas skolor Fyra läggs ner, andra räddas kvar

Det blev flera överraskningar när tjänstemännens förslag om Uppsalas skollokaler las fram i dag. Fyra skolor föreslås att lägga ner: Bäcklösaskolan, Bellmansskolan, Lyckeboskolan och Solskenets skola.

Elever, föräldrar och lärare från Bäcklösaskolan fanns på plats vid lunchtid när politikerna i barn- och ungdomsnämnden informerades om tjänstemännens förslag. Demonstranterna skanderade: Vi vill ha Bäcklösaskolan kvar! Ni saboterar, vi integrerar!

- Vi tycker inte att skolan ska läggas ner. Vi har barn från förskoleklass upp till femte klass, de ska inte gå i en stor skola. Det blir en helt annan sak, säger Gunnar Rudqvist, en av lärarna.

Enligt tjänstemannaförslaget så skonas Valsätraskolan och i stället flyttas Bäcklösaskolans elever in där, och Bäcklösaskolan stängs därefter helt. Till överraskningarna hör också att Solskenets skola i Gränby föreslås läggas ner och eleverna flyttas till Liljeforsskolan. En överraskning var det också att Bellmanskolan i Löten föreslås läggas ner. Skolans rektor Sywonne Helmersson har dock känt till nedläggningshotet en tid.

- De sista veckorna har jag vetat om att det kan bli så. Jag har fått göra konsekvensbeskrivningar och riskanalyser. Självklart är det ingen skola som vill läggas ned. Jag tycker vi har en fantastiskt bra skola, trevliga barn och väldigt duktig personal, säger Sywonne Helmersson till Upplandsnytt.

Lyckeboskolan läggs ner
Däremot var det väntat att Lyckeboskolan i Storvreta läggs ner och att eleverna flyttas till Stovretaskolan och Pluggparadiset. förskola kommer att finnas i Lyckeboskolan, liksom i Bellmansskolan och Solskenets skola.

En glad överraskning blev förslaget för till exempel Heidenstamskolan, som föreslås blir kvar, och för Valsätraskolan och dess rektor Tomas Rylander när han fick beskedet.

- Jag tänkte med glädje utifrån Valsätraskolans horisont, det var en skön känsla. Men jag började ganska snabbt tänka på vår grannskola Bäcklösaskolan, som enligt förslaget inte får vara kvar. Mina tankar går till elever och personal på den skolan, säger Tomas Rylander.

Han vågar inte känna sig säker ännu, det är politikerna som till slut bestämmer.

- Det är en fortsatt osäkerhet, det kan man inte säga något annat om, säger Tomas Rylander.

Sverkerskolan räddas
En glad överraskning blev beslutet också för Sverkerskolan, där det funnits stor oro. Både Sverkerskolan och Tiundaskolan föreslås bli totalrenoverade, och för Sverkerskolan ska nya lokaler också tillkomma för förskola.

Vidare kan sägas att delar av Flogstaskolan flyttas, att högstadiet flyttas från Bergaskolan till Eriksbergsskolan och att förskolan Ringmuren i Sävja flyttas in i Stordammsskolan. Också för barn- och ungdomsnämnen, den nämnd som ska fatta det slutliga beslutet den 19 december, är det en del oväntade förslag som tjänstemännen lagt.

- Vi har fått det presenterat för oss, och jag har inte hunnit smälta det ännu. Det är väldigt mycket överraskningar i det, kan man säga. Det är framför allt de sakerna vi måste titta. Men det finns också fler alternativ. Det som presenterats idag är huvudalternativen, säger ordföranden i barn- och ungdomsnämnden, moderaten Cecilia Forss.

Socialdemorkaternas Bengt Sandblad säger till Upplandsytt att inte heller han har tagit ställning än till tjänstemännens förslag.

 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Skolor där stora förändringar väntar

Grundskolan lämnar Lyckeboskolan i Storvreta. Verksamheten flyttar till Pluggparadiset och Storvretaskolan. Förskoleverksamheter i externa lokaler flyttar till Lyckeboskolan

Grundskolan lämnar Bäcklösaskolan i Valsätra. Verksamheten flyttar till Valsätraskolan, Gottsundaskolan och Växthuset. Videskolan flyttar till Bergaskolan.

Grundskolan lämnar Solskenet. i Gränby. Verksamheten flyttar till Liljeforsskolan. Liljeforsskolans äldre elever flyttar till Gränbyskolan. Skolpaviljongerna vid Solskenet blir förskola

Grundskolan lämnar Bellmansskolan i Löten. Verksamheten flyttar till Heidenstamskolan som renoveras. Bellman blir förskola.

Grundskolan lämnar del av Flogstaskolan (Kullen) Särskolan flyttar till Berga och Eriksbergsskolan. Kullen används till förskola.

Sverkerskolan och Tiundaskolan i Luthagen totalrenoveras.

Du kan läsa hela tjänstemännens förslag om du klickar på länken högst upp i artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".