Kris i primärvården

Situationen inom husläkarvården i Uppsala är nu så akut att åtgärder måste sättas in omedelbart. - Att rekrytera allmänläkare till vårdcentraler i Uppsala län är nästan omöjligt i dag, säger folkpartistiska landstingspolitikern Maria Mattson Mähl.
Maria Mattsson Mähl kräver i en motion ett snabbt åtgärdsprogram för att lösa krisen. Ryktena går nämligen i hela landet om den väldiga arbetsbelastning som råder för läkarna här, menar hon. Och för patienterna är det så svårt att få husläkartid inom en rimlig tid. Det gör att allt fler i stället söker sig till akuten på Akademiska sjukhuset, vilket kostar mångdubbelt mer för samhället än om patienten fått tid på vårdcentral. - Jag tycker att det är ett katastrofläge, säger Maria Mattson Mähl. Läkarna trivs inte, de flyr härifrån. Och det skapar i sin tur ökad belastning på den personal som är kvar. Maria Mattsson Mähl har själv förgäves försökt få tid hos husläkare för sin förkylda dotter: - Jag ringde och ringde i tre dagar och fick inte tag på en enda läkartid, berättar hon. I en motion kräver nu Maria Mattsson Mähl att landstingsfullmäktige ska ge hälso- och sjukvårdsstyrelsen i uppdrag att snarast ta fram ett åtgärdsprogram som snabbt ska sättas in för att lösa den värsta krisen. - Vi kan inte skjuta det här framför oss, säger hon. Primärvården fungerar inte och det måste den göra, så vi måste ta itu med det här nu.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".