Uppsalabo tippad v-ledare

Spekulationerna kring vem som efterträder Gudrun Schyman är i full gång. En av de heta kandidater som nämns är vänsterpartiets riksdagsledamot från Uppsala, Ingrid Burman.
Ingrid Burman kan beskrivas som en doldis med mycket makt. Men själv är hon inte intresserad av att leda partiet, inte ens tillfälligt under ett år. - Jag har hittills sagt att jag inte står till förfogande och till posten som partiledare säger jag definitivt och absolut nej. Ingrid Burman - som suttit i riksdagen sen 1994, har idag flera tunga uppdrag. Hon sitter med som ledamot i partiets innersta kärna - det verkställande utskottet. Hon är ordförande i socialutskottet och dessutom en av vänsterpartiets budgetförhandlare och hon var även med i förhandlingarna kring samarbetet mellan vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet. Hon beskriver sig själv som en verkstadsarbetare - som genomför partiets politik - andra får sköta "försäljningsavdelningen". - Jag tycker att jag gör ett bra jobb med det jag gör just nu, säger hon, medan kanske andra är bättre lämpade att föra ut vår politik. Hanna Zetterberg är ett namn Ingrid Burman nämner som möjligt efterträdare till Gudrun Schyman - och det finns flera namn hon själv kommer att föreslå valkommittén. Trots sin maktposition i partiet är Ingrid Burman inte alls lockad av att hamna i rampljuset som partiledare. Den som tar jobbet kommer nagelfaras - men det är inte granskningen som är avgörande henne. - Granska mig gärna, jag tror inte att jag har några lik i garderoben, säger hon. Det handlar inte om det - det handlar om att det tar mycket tid att vara ute i rampljuset och det finns så oändligt mycket politiskt arbete att utföra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".