Förtursregler ses över

Uppsalahem ska nu se över de regler som gjort det möjligt att ge anställda förtur till lägenheter. Det blev resultatet av ett möte mellan Uppsalahems ledning och kommunens högsta politiker i går.
Upplandsnytt rapporterade förra veckan om hur Uppsalahem gynnar sin personal när lägenheter ska fördelas. Som anställlningsförmån får till exempel personalen lägga till extra kötid vilket gör att de går före många vanliga sökanden. Vid flera tillfällen har anställda också fått lägenheter som inte varit tillgängliga för andra sökanden. Det här väckte stark kritik från flera håll. Den nytillträda styrelseordföranden i Uppsalahem, Annika Lindh, sa förra veckan att hon är tveksam till reglerna och i går träffade hon och Uppsalhems vd Åsa Hedenberg Uppsalas kommunalråd för att prata om det här. Det de kom överens om är att Uppsalahem nu ser över reglerna och kommer tillbaka till kommunens politiker med ett nytt förslag. Översynen kan resultera i att all förtur tas bort eller att fler personalkategorier får förtur. - De tar itu med diskussionen utifrån vad vi sagt och så återkommer de senare under våren med ett förslag, säger Lena Hartwig. Lena Hartwig säger att hon inte tagit ställning än till hur hon tycker att reglerna bör se ut, men kommunalrådet för det största borgerliga partiet, folkpartisten Jan-Ove Jerrestål, säger att han varken vill att man behåller de nuvarande reglerna eller att fler ska få förtur. - Då blir det sådana gränsdragningsfall, hur ska vi kunna avgöra vilken bransch som har tyngst skäl för att få bostäder till sina anställda, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".