Svenskar mäter världens oljetillgångar

Världens olja håller på att ta slut. Nu ska ett nytt svenskt forskningsprojekt vid Uppsala universitet ta reda på hur mycket olja som egentligen finns kvar.
Trots att världens tillgångar på de fossila bränslena olja och naturgas är politiskt och ekonomiskt hett stoff finns det i dag ingen global sifferbank där man kan få reda på hur stora reserverna egentligen är. - Internationellt är det framför allt oljebolag som gör sådana här sammanställningar. På universitetsnivå finns det egentligen ingen sådan här forskning. Vi är först i världen med den, säger Kjell Aleklett, professor vid Institutionen för strålningsvetenskap vid Uppsala universitet, som leder projektet. Svenska och internationella deltagare ska samla in data som rör olja och gas runt om i världen, för att kunna göra prognoser för framtiden. I dagsläget finns informationen utspridd hos olika myndigheter och oljebolag världen över. Och möjligheterna för forskare att komma åt den är varierande. Därför är tanken med det nya projektet att skapa en databas där man sån information ska finnas samlad. ASPO, ett europeiskt nätverk för forskning om oljetillgång, där Kjell Aleklett är medlem, har tidigare varnat för att efterfrågan på olja inom tio år kommer att vara större än tillgången. Han menar att den nya databasen kommer att vara viktig för energiforskning och energiplanering, för att man ska kunna göra så säkra prognoser som möjligt. - Olja och naturgas är de viktigaste energikomponenterna i det globala energisystemet och att kunna göra noggranna förutsägelser är av största betydelse för mänskligheten, säger Kjell Aleklett.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".