Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

För lite pengar till miljöinspektioner

Uppsala kommuns politiker är medvetna om hur stora bristerna är på miljökornotret, men i nuläget kan kontoret ändå inte få mer pengar till inspektioner.
I år kommer miljöinspektörerna bara att hinna med hälften av det de borde göra i år. - Jag vet att miljö- och hälsoskyddsnämnden har fått för lite resurser konstant under många år. Men det är inte något man kan åtgärda från en dag till en annan. Det handlar om att vi måste klara budgeten för nästa år, säger kommunalrådet Niclas Malmberg (mp). Enligt förslaget till verksamhetsplan för miljökontoret för i år så skulle inspektörerna behöva vara dubbelt så många för att hinna med allt de ska. Man kommer därför tvingas att prioritera hårt. Till exempel kommer städningen på skolor inte att inspekteras i år, trots att man hittat många brister tidigare, och det blir också väldigt få förebyggande inspektioner i lokaler där mat förvaras eller tillagas, enligt förslaget. Det är framför allt den förebyggande tillsynen, som ska se till att mat, städning och farliga ämnen sköts på rätt sätt, som blir lidande - men inte heller när det kommer klagomål så kommer man att hinna åka ut på inspektion jämt. Till exempel så föreslås man bara besöka restauranger där tre personer anmält att de matförgiftats - inte om det är en eller två som drabbats. Så här sa Johan Stock på miljökontoret i Upplandnsytt i morse: - Vi vill naturligtvis åka ut vid varje misstänkt matförgiftning. Men resurserna räcker inte till, säger Johan Stock på miljökontoret. Miljödirektören Carl-Lennart Åstedt tror att kontorets bristande resurser kommer att leda till att fler uppsalabor riskerar att bli matförgiftade och att farliga ämnen kan hanteras på fel sätt. Kommunalrådet Niclas Malmberg, som ansvarar för miljöfrågor, säger att han är medveten om problemet men att han inte kan göra något i år. Han hoppas att miljökontoret ska kunna få in mer pengar genom att höja tillsynsavgifterna - och han arbetar också på att få till mer pengar i budgeten för nästa år. När kommer miljökontoret att ha så mycket folk som det behöver? Jag kan inte lova någonting, men jag hoppas att vi hela tiden blir bättre och jag arbetar för det. När har miljökontoret så mycket folk som de behöver?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".