Kommunen ska hålla tyst om gruppboenden

Kristdemokraternas kommunalråd i Uppsala, Ola Leife, vill att kommunen helt ska låta bli att informera om när en grupp funktionshindrade ska flytta in i ett bostadsområde.
De senaste åren har det flera gånger varit stora protester när boenden för funktionshindrade eller hemlösa planerats i bostadsområden. - Jag tog fasta på vad några representanter från handikapporganisationer sa till mig i valrörelsen: När andra som inte har funktionshinder flyttar in någonstans ges ingen information. Vi vill behandlas som alla andra, säger han. I bland har protesterna lyckats och planerna har ställts in. Det gäller till exempel ett korttidshem för handikappade barn som Labanskolan ville starta, men där de fick nej på två ställen. Kristdemokraten Ola Leife har därför väckt en fråga i kommunfullmäktige för att man ska diskutera om kommunen ibland ska låta bli att informera grannarna helt och hållet. Han tycker att det egentligen är en mer rimlig hållning och att kommunen på det sättet hävdar alla människors lika värde. Socialdemokratiska kommunalrådet Jan Ask tycker att när det är en person som ska flytta in så behövs ingen kontakt med grannarna, men om det är en hel grupp som flyttar in så tror han att protesterna blir mindre om informationen från kommunens sida är bra. - Jag kan förstå att människor kan känna en viss undran och då är det viktigt att kommunen informerar, för det är inget att vara rädd för, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".