Framtida museum?

"Domkyrkan borde bli museum"

Uppsala domkyrka borde göras om till ett statligt museum med tanke på hur få som kommer på högmässan om söndagarna. Det borde vara bättre att samla dem i Helga Trefaldighet i stället, föreslår Gustaf Björck, som tidigare satt i kyrkofullmäktige i församlingen.

- Det kan inte vara domkyrkoförsamlingens medlemmars uppgift att driva Sveriges största och kanske viktigaste museum. Domkyrkan har allt mer fått den karaktären, säger Gustaf Björck.

Vad skulle man vinna på att göra om domkyrkan till museum?

- Församlingen slipper kostnaden, och så skulle gudstjänstbesökarna tjäna på att samlas i en mindre lokal så man inte sitter så ödsligt som i den jättelika domen, menar Gustaf Björck.

Lars Åstrand, domkyrkokaplan, menar att det finns många tillfällen som hela domkyrkan används och han är helt emot det här förslaget.

- Det vore väldigt illa, då tappar Svenska kyrkan möjligheten att använda domkyrkan. Man kan leva med sådana förhållanden, det gör man i andra länder. Det tycker inte jag vi ska verka för, säger Lars Åstrand, som säger att han kan hålla med om att församlingen inte får tillräckliga ekonomiska bidrag för att driva domkyrkan.

 

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".