Bättre information om egenkontroll önskas

Miljökontoret vill bland annat att branschorganisationer ska ta ett större ansvar och informera mindre företag om att företaget ska ansvar för kontrollen av miljöfarligt material.
Upplandsnytt har tidihare berättat att en mängd uppsalaföretag inte har en aning om att de själva ska ta hand om det som kallas för egenkontroll. - Vi på miljökontoret har i olika omgångar gått ut med information på olika sätt, men vi kanske måste informera mer om vikten av egenkontroll i framtiden. Det säger Johan Stock är samordningsman för tillsyn på miljökontoret. Men den reklam och de seminarier man haft har inte nått fram till alla. En mängd småföretag saknar en plan för så kallad egenkontroll, alltså där företagen själva har en plan för hur de ska hantera miljöfarliga vätskor eller material de använder i verksamheten, något som till exempel gäller bilverkstäder eller fotolabb. Trots att miljöbalken kom för flera år har inte informationen nått ut till alla, men miljökontoret kan inte polisanmäla ett företag för att det saknar en plan för egenkontrollen, först måste de informera om att företaget borde ha den här planen. Miljökontoret använder sig av en mijlöjurist för att veta när och om något ska polisanmälas enligt miljöbalken. - Den är inte så jätteydlig miljöbalken, jag skulle önska att den skulle vara tydligare skriven, säger Johan Stock .
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".