Invandrare isolerade på Celsiusskolan

Det råder vattentäta skott mellan de som går introduktionskursen för nyanlända invandrar- och flyktingelever och de andra gymnasieungdomarna på Celsiusskolan. Så beskriver flera personer läget i en utvärderig som kommunen själv gjort.

Mohammad Hassan är ordförande i den ansvariga nämnden:

- Jag ser mycket allvarlig på det. De här eleverna behöver kontakt med övriga samhället.

Introduktionskursen för nyanlända invandrar- och flyktingelever, eller IVIK som de flesta säger, finns på Celsiusskolan i Uppsala med drygt 150 elever. Enligt den utvärdering som nu gjorts genom intervjuer med bland annat personal på skolan så håller undervisningen god kvalitet och den förebereder ungdomarna, som den ska, för fortsatta studier och jobb.

Men utvärderingen pekar också på problem och ett av dem är att flera av dem som jobbar på skolan beskriver det som att det i stort sett råder vattentäta skott mellan IVIK och resten av Celsius. Vissa saker sker för att främja integrationen, men enligt utvärderarna är det mest punktinsatser.

Reporter lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".