Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brister i mathantering åtgärdas

Hemtjänsten i Uppsala ska genast se till att den färdigförpackade mat som ska levereras ut till de äldre hela tiden hålls så kall som behövs.
Också de andra bristerna i matleveranserna kommer att åtgärdas. - Vi ser allvarligt på dem och vi måste snabbt åtgärda de delar där vi är ansvariga, säger Magnus Johannesson, chef för äldreomsorgen. Enligt en studie som miljökontoret gjort så finns det flera brister i hur hemtjänsten i Uppsala hanterar den färdigförpackade, kylda mat, som levereras till en del äldre i Uppsala. Till exempel så hålls inte maten alltid kall hela tiden, utan den kan ibland stå framme i rumstemperatur en halvtimme efter att den levererats, flera lokaler hade inte tillstånd för livsmedelshantering och ofta kontrollerades inte temperaturen i kylrunmmen. Miljöinspektörerna menar att de ansvariga för hemtjänsten helt enkelt har för lite kunskap om hur sådan här mat måste hanteras för att inte bakterier ska växa till och de som äter ska riskera att bli sjuka. Magnus Johannesson, som är chef för äldreomsorgen i hela kommunen sedan årsskiftet, beklagar att de som arbetar har fått för lite utbildning. - Vi har en väldigt omfattande verksamhet och då har det här inte fått den prioritering som det kanske borde ha. Hur ska ni förbättra er nu? - Nu har jag samlat mina områdeschefer och vi har gått igenom rapporten och nu går de hem och ser över alla sina rutiner, säger han. Magnus Johannesson säger att man direkt kommer att se till att maten hålls tillräckligt kall - genom att mäta temperaturen och ha ordentliga kylväskor. Man kommer också att ansöka om tillstånd för livsmedelshantering och har börjat diskutera mer utbildning för personalen. Också på det privata bolaget Attendo Care, som har hand om en av de inspekterade hemtjänstgrupperna, säger chefen Yvonne Hemmingstam att man kommer att titta på rapporten och göra förbättringar om det behövs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".