Kommunen sviker vallöfte

Uppsalas kommunstyrelse vill köpa tre områden med naturmark för att skydda dem. Pengar som man i valrörelsen sa skulle gå till att styra över bostadsbyggandet i kommunen.
I valrörelsen pratades det mycket om bostadsbristen, och bristen på hyresrätter i Uppsala. Bland annat socialdemokraterna förde då fram hur de ville sätta undan 150 miljoner kronor som man skulle använda för att köpa mark, så att man sedan när man sålde den till byggbolagen kunde ställa krav på vad som byggdes, till exempel att det blev hyresrätter. Men nu föreslås alltså runt 10 miljoner av de här pengarna används till att köpa mark som inte är ämnad för bostäder, utan där man vill bevara natur- och rekreationsområden. Det gäller Kronparken, sunnerstaåsen och lilla djurgårsskogen. Moderaten Gunnar Hedberg är emot den största delen av köpet, och tycker att det är fel att använda pengarna för strategiska markköp till det här. - Dels är det att luras för det här har inget med bostadsbyggande att göra, säger han. Socialdemokratiska kommunalrådet Lena Hartwig svarar: - De är strategiska fast på ett annat sätt, i det längre perspektivet, säger hon. Hon tycker heller inte att man bryter mot det som står i budgeten om att markinvesteringarna ska vara självfinansierande, trots att man troligen bara kan få tillbaka en del av de här pengarna genom att sälja ut några tomter, resten av pengarna försvinner. - Varje enskilt köp behöver inte gå runt, men totalen ska ju gå ihop sig, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".