Säkerhetsrisker inom Taxi Enköping

Uppemot ett tiotal förare från taxibolaget Taxi Enköping har dom senaste åren tvingats betala böter för att inte ha följt arbetstidsbestämmelserna. Antingen har dom jobbat för mycket eller så har dom inte fyllt i sina körjournaler på ett riktigt sätt.
Uppsalapolisen Mikael Bjurling, som utrett många av fallen, tycker att det är allvarliga förseelser. - En trött förare är ju att jämföra med en berusad förare, reaktioner blir sämre och omdömet försämras. Vi hade ju någon som hade jobbat närmare ett dygn och då är man tämligen värdelös som förare, säger Mikael Bjurling. Uppsalapolisen utreder kontinuerligt att yrkesförare inom bl a taxi följer arbetstidsbestämmelserna, som är till för passagerarnas säkerhet. Ingen ska behöva åka med förare som är uttröttade av för mycket arbete. På ett dygn måste en taxiförare vila minst elva timmar. Tiotalet fall Under åren 2001 och 2002 har polisen granskat Taxi Enköping närmare och jämfört förarnas egna vilotidsböcker med taxameterutdraget. Polisen uppger att det är uppemot tiotalet fall i bolaget där förarna antingen jobbat för mycket eller inte fört sina journaler på korrekt sätt och som därför fått böta och i något fall också blivit av med yrkestrafiktillståndet. Fler granskas Flera fall som gäller Taxi Enköping ligger just nu hos länsstyrelsen för avgörande om dom ska få behålla tillstånd eller förarlegitimation. Polisen kommer nu att granska också andra taxiföretag i Uppland. Om Taxi Enköping är värre än andra bolag är det ingen som vet. Biör Flygt, som är juridiskt ombud för Taxi Enköping säger till Upplandsnytt att han inte tror det. I vissa fall handlar det bara om minutöverträdelser, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".